ODTÜ’DE GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN KIYIM

Söyleşi: İrfan Aktan
8 Temmuz 2019
SATIRBAŞLARI

Onca boş arazi varken, ormanlık alana yurt yapmak neyin nesi? İki binden fazla kavak ağacının kesilmesi hangi ihtiyacın eseri? Nasıl oluyor da bir üniversitenin kampüsünde polis ablukası kurulup ağaç kıyımı yapılabiliyor? Sürecin kilometre taşları şöyle özetlenebilir: ODTÜ rektörlüğünün bir yılı aşkın süre önce Kredi ve Yurtlar Kurumu’yla (KYK) imzaladığı protokol uyarınca, kampüs içindeki 40 dönümlük devasa bir alan öğrenci yurdu yapılmak üzere 49 yıllığına bağışlandı. Halihazırda 19 öğrenci yurdu bulunan ODTÜ’de ilk defa bir yurt, başka bir kurum tarafından yapılıp yönetilecek. Üstelik ODTÜ kampüsü içinde çok sayıda boş arazi bulunduğu halde, KYK’ya ormanlık alan tahsis edildi. Ve bu sabah (8 Temmuz) polis baskınıyla birlikte uygulamaya geçildi: Kavaklık bölgesi polis ablukası altına alındı, itiraz eden öğrencilere ve öğretim üyelerine gazlı saldırı yapıldı ve ağaç kesimine başlandı. Süreci başından beri takip eden Ortadoğu Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. İnci Gökmen’i dinliyoruz.

 

ODTÜ kampüsü içinde yurt yeri açmak için ağaçların kesilmesine karşı çıkan öğretim üyeleri bu sabah (8 Temmuz) polis müdahalesine maruz kaldı. Bu olayın arka planında ne var?

İnci Gökmen: Yaklaşık 14 ay önce ODTÜ rektörlüğü, Kredi ve Yurtlar Kurumu’yla (KYK), kampüs içindeki 40 dönümlük bir arazi konusunda bir protokol imzalamış. ODTÜ kamuoyunun pek haberi de olmayan bu protokol üzerinden söz konusu arazi 49 yıllığına, burada bir yurt kompleksi yapılması için KYK’ya bağışlanmış. Bizler burada hem KYK’yı istemiyoruz hem de saptanan bölgedeki ağaç kesimine karşı çıkıyoruz. Bu arazi çok sayıda ağacın, hayvanın, bitkinin bulunduğu bir bölge. Oysa ODTÜ kampüsü içinde yurt için tahsis edilebilecek çok sayıda boş arazi var. ODTÜ Mezunları Derneği zaten bu boş arazilerden birine yurt yapılması için çağrıda bulundu. Üstelik tahsis edilen arazinin yasal olarak da ruhsatı, izni alınmış değil. Dolayısıyla aslında ruhsatsız bir inşaat yapılmak isteniyor.

Peki rektörle bu konuda görüştünüz mü?

Defalarca görüştük. Rektör izin vermedikçe polis üniversiteye giremiyor. Fakat bu sabaha karşı rektör, polisin kampüse girmesine izin verdi. Alanda kamp kurmuş olan öğrencilerin etrafı sarıldı. Daha sonra 40 dönümlük arazinin tümü polis barikatıyla çevrildi. Ara ara gaz sıktılar. Mezunlar dahil, kimseyi üniversiteye sokmuyorlar. İşçiler alana sokuldu ve çok sayıda ağaç kesildi bile. Dolayısıyla, maalesef bugün itibariyle geriye dönüşü olmayan bir kıyıma girişilmiş oldu.

Rektörün ve KYK’nın ağaçlık alanda yurt yapma ısrarını neye bağlıyorsunuz? Neden boş araziye yapılmıyor yurt?

Kullanılmayan park yerlerine yurt yapılsın dediğimiz halde, rektör “mühendis ve şehir plancılarından oluşan bir grup burayı uygun gördü” diyor. Oysa daha uygun yerler olduğunu söylememize rağmen uyarılarımızı, önerilerimizi hiçbir şekilde dikkate almadı. Bugün de rektörle öğretim üyeleri arasında görüşme oldu, ama herhangi bir karar değişikliğine gidilmedi.

Dolayısıyla, artık oraya yurt yapılacak mı?

Hayır, sonuçta burada bir inşaat yapılmak istendiği sürece gerilim, huzursuzluk devam edecek. Çünkü her ne yapılacaksa öğrencilere ve hocalara rağmen yapılacak. İnşaat bitene kadar burada polis mi tutacaklar?

Kendi kampüsünde çok sayıda yurdu bulunan bir üniversiteye neden başka bir kurum gelip yurt inşa etsin? Üstelik tahsis edilen arazinin ruhsatı alınmış değil. Aslında ruhsatsız bir inşaat yapılmak isteniyor. O bölgede iki bin ağaç var. Ayrıca orada bir ekosistem var.

Peki KYK’nın ODTÜ kampüsünde yurt yapma ısrarını sebebi ne?

KYK pek çok üniversitede yurt yapacaktı, ama bu projelerin ekonomik nedenlerle durdurulduğuna dair duyumlar aldık. Ama ODTÜ’de ısrar ediliyor. Kaldı ki burada bizim 19 tane, kendi kriterlerimize göre öğrenci aldığımız yurdumuz var. Eğer yirmici yurt yapılacaksa, onun da idaresi bizde olsun istiyoruz. Ama KYK buraya kendi yönetimini sokmak istiyor. Oysa orada bizim çocuklarımız kalacak ve herhangi bir olay olduğunda bizim müdahalemize izin vermeyecekler. Şimdiki protokole göre, oraya ODTÜ öğrencileri alınabilecek, ama dört-beş yıl sonra ne olacağını bilmiyoruz. Kendi kampüsünde çok sayıda yurdu bulunan bir üniversiteye neden başka bir kurum gelip yurt inşa etsin? Rektörlük olarak araziyi KYK’ya bağışlıyor, “gelin, burası sizin ve biz karışmayacağız” diyorsunuz. Böyle bir şey olur mu!

Kavaklı bölgesinde yurt inşaatı için takriben kaç ağacın kesilmesi öngörülüyor?

O bölgede iki binin üzerinde kavak ağacı var. Ayrıca orada bir ekosistem var. Şimdi burayı tamamen inşaat alanı yapacaklar.

 

^