22 SORUDA TRANS İNSANLARA DAİR GERÇEKLER

Stonewall UK
7 Ağustos 2020
SATIRBAŞLARI

Translar hakkında birçok şeyi bilmediğinizi mi düşünüyorsunuz? Normal. Çünkü translar erkek egemen sistemin en çok ötekileştirdiği, baskıladığı kesim. Eşitliğe inanan herkesin öğrenebileceği temel bilgilere erişmekse kolay. Britanya’daki LGBTİ+ örgütü Stonewall UK’in hazırladığı Translara Dair Gerçekler (Truth About Trans) sık sorulan soruları yanıtlıyor.

 

Son günlerde gazetelerde, internette ya da televizyonlarda trans insanlarla ilgili şoke edici başlıklar görebilirsiniz.

Translar hakkında bilmediğiniz çok şey olduğu hissine kapılabilirsiniz, bunda bir sorun yok. Çoğu insan bilmiyor. Yine de bu konuyla ilgili hakikate ulaşmayı zorlaştıran ve medyada defalarca terkarlanan çok fazla mitin ve yanlış kanının olduğunu bilmek önemli. Bizce şu an, daha fazlasını öğrenmenin, panik bezirgânlarına kulak tıkamanın ve gerçek, dürüst ve saygılı diyaloglara girişmenin tam zamanı.

Translar hakkında çok sık sorulan bazı genel soruları cevaplamak ve muhtemelen medyada rastladığınız bazı yanlış kanı ve mitleri ele almak için bu soru-cevap bölümünü hazırladık. Faydalı olacağını umuyoruz.

– Şu an Britanya’da kaç trans var?

– Trans olduğunuzu nereden biliyorsunuz?

– Şu an Britanya’daki translar için durum nasıl?

– Gündelik yaşamda trans olarak kabul görmek için hangi yol ve süreçlerden geçmelisiniz?

– Trans olmak için cinsiyet uyum ameliyatı (cinsiyet değiştirme ameliyatı) yaptırmanız mı gerekir?

– Na-baynıri (non-binary) ne anlama gelir, bu konu hakkında konuşmanın doğru yolu nedir?

– Cinsiyetin belgelerden kaldırılmasını mı talep ediyorsunuz?

– “Cis” ne anlama geliyor?

– Her şey karmakarışık geliyor ve yanlış bir şey söylemekten korkuyorum.

– Trans ve eşcinsel olabilir misiniz?

– Öyleyse trans bir kadın, bir lezbiyenin lezbiyen partneri olabilir mi ya da eşcinsel bir erkekle trans bir erkek partner olabilir mi?

Cinsiyet Tanıma Sertifikası nedir, nasıl edinilir?

– Sertifikayı alma sürecinde yanlış olan nedir?

– Yasada bu değişiklik olursa, ben ve ailem için bu ne anlama gelir?

– Trans meseleleri hakkında konuşan doktorlar ve öğretmenler çocukları ve gençleri trans olmadıkları halde trans olduklarını düşünmeye mi sevk ediyor?

– Peki, umumi tuvalet mevzusu nedir?

– Trans kadınlar kadın sığınma evlerine kabul edilmeli mi?

– Trans kadınlar yalnızca kadınlara açık olan panellere katılabilmeli ya da sadece kadınlar için olan adaylık listelerinde bulunabilmeli mi?

– “Ölü isimlendirme” (deadnaming) ve “yanlış cinsiyetlendirme” (misgendering) nedir?

– Trans eşitliğini destekleyen insanlar olarak neden cinsiyeti konu alan tartışma programlarına katılmayı reddediyorsunuz? Tartışmayı susturmuş olmuyor musunuz?

– Trans müttefiki olmak için ne yapabilirim?

– Trans bir genci nasıl destekleyebilirim?

Şu an Britanya’da kaç trans var?

Bilmiyoruz. Trans topluluğun ne kadar büyük olduğuna ilişkin net bir rakam yok. Çünkü nüfus sayımında bu konuda bir soru sorulmuyor, istatiki olarak anlamlı sayıda insanı kapsayan bir araştırma henüz yapılmadı. Şu an için en iyi tahmin, ikili cinsiyet sistemine dahil olmayan insanları da kapsayacak şekilde nüfusun yüzde 1’inin kendisini trans olarak tanımlayabileceği. Bu da 60 milyonu aşkın nüfusu olan Britanya’da 600 bin kadar trans ve na-baynıri olduğu anlamına gelir.

Trans olduğunuzu nereden biliyorsunuz?

Pek çok insan çocukluğundan itibaren trans olduğunu bilir. Bazı trans insanlar, yaşamlarının ileriki dönemlerine dek trans olmanın ne anlama geldiğine dair dil ve kavrayışa sahip olmazlar. Ne var ki, çoğunlukla doğuştan gelen ve benlik duygunuzun merkezinde yer alan bir durumdur bu. Bir heves, “bir yaşam tarzı seçimi” ya da dönemsel olarak gelip geçen bir durum değildir.

Kim olduğunuzu tanımlayan ve değişmesi mümkün olmayan bir öğedir. Olduğunuzu bildiğiniz cinsiyet kimliğiyle tanınmamanızın son derece zararlı etkileri vardır.

Şu an Britanya’daki trans insanlar için durum nasıl?

Britanya’daki translar bugün muazzam ölçüde eşitsizlik ve istismarla karşı karşıya. Her beş transtan ikisi, geçtiğimiz yıl boyunca bir nefret suçuna maruz kaldı ve yine her beş trans gençten ikisi, intihar girişiminde bulundu. Her sekiz transtan biri, işyerindeki meslektaşları ya da müşteriler tarafından saldırıya uğradı. Bu koşullar altında bazı translar için sokakta yürümek bile epey korkutucu hale geldi.

Durum öylesine uç noktalara vardı ki, Britanya’nın aşırı transfobik olması nedeniyle, geçen yıl Britanyalı bir trans kadına Yeni Zelanda sığınma hakkı verdi. İster işyerinde, ister okulda veya sosyal yaşamda bu durumu ciddiye almamız, endişelenmemiz ve sona erdirmek için elimizden geleni yapmamız gerek.

Ancak, bu şoke edici istatistikler hikâyenin yalnızca bir kısmını ortaya koyuyor. Trans olmak hiçbir biçimde kötü bir hayat süreceğiniz anlamına gelmez –Britanya’daki trans insanlar zengin ve mutlu yaşamlara, kariyerlere, ilişkilere ve ailelere sahiptir.

Gündelik yaşamda trans olarak tanınmak için hangi yol ve süreçlerden geçmelisiniz?

Çoğu zaman resmi ya da yasal bir süreçten bahsedemeyiz. Trans erkek ya da kadınsanız, cinsiyetiniz Eşitlik Yasası 2010 tarafından korunur. Cinsiyetinize uygun tuvaleti kullanabilir, cinsiyetinizin işvereniniz tarafından kabul edilmesini bekleyebilir, cinsiyetinizle ilgili bir kamu hizmetine erişebilirsiniz (birkaç istisna dışında).

Mevcut medya tartışmalarına ilişkin bu denli sinir bozucu olan şey de budur; insanların şu anda tartıştıkları şeylerin çoğu, halihazırda yasalar tarafından güvence altına alınmış ve kurumsallaşmış öğelerdir. Ancak na-baynıri’ler, şu anda yasalar tarafından tanınmamaktadır; bu son derece yanlış ve değiştirilmesi gereken bir durumdur.

Bazı translar için çok fazla acıya ve zorluğa yol açan bir başka husus da doğum belgelerinde kayıtlı cinsiyetin değiştirilmesi meselesidir. Değiştirme süreci 2004’te yürürlüğe giren Cinsiyetin Tanınması Yasası tarafından karara bağlanmıştır. Stonewall na-baynıri kimliklerin tanınmasını sağlamak da dahil olmak üzere, bu kararın reformdan geçirilmesi için kampanya yürütmektedir.

Trans olmak için cinsiyet uyum ameliyatı (cinsiyet değiştirme ameliyatı) geçirmiş olmanız mı gerekiyor?

Medya takıntılı bir biçimde cerrahi süreçlere ve vücut bölgelerinin ayrıntılarına odaklanmış durumda. Bazı translar için cinsiyet uyum ameliyatı dönüşümlerinin önemli bir parçasıdır. Bugün bu ameliyata erişim son derece zor, transların ihtiyaç duydukları hizmetleri alabilmeleri için ciddi maddi yatırım yapmaları gerekiyor.

Ancak, bazı translar için ameliyat istenen bir şey değildir. Trans olmak belirli vücut uzuvlarına sahip olmak (ya da olmamak) değildir. Dış görünüşü nasıl olursa olsun, trans kişinin kimliğinin mutlak biçimde özünü oluşturan ve değişmeyen bir şeyden bahsediyoruz.

Ve açıkçası, bu mesele kimseyi ilgilendirmez: Başka birine giysilerinin altında ne olduğunu sormayı düşünmezsiniz, o halde aynı şeyi neden bir trans bireye sorabileceğinizi düşünüyorsunuz!?

Na-baynıri (non-binary, ikili olmayan ya da ikiliksiz) ne demektir? Bundan bahsetmenin en doğru biçimi nedir?

Na-baynıri kendisini sadece erkek ya da kadın olarak tanımlamayan veya her ikisi olarak da tanımlayabilen insanlar için kullanılan bir tabirdir. (Ayrıntılı Türkçe yazı için tıklayınız, ç.n.)

İkili cinsiyete dair kalıplar bu insanlara uymadığı için, eril ve dişil (İngilizcede eril “he” ve dişil “she”) üçüncü şahıs zamirlerini kullanmak doğru olmayabilir. Na-baynıri biriyle konuştuğunuzda doğru bir ânı yakalamaya çalışın ve ona tercih ettiği hitap biçimini sorun. Bu “they” (İngilizcedeki cinsiyetsiz üçüncü çoğul kişi zamiri, ç.n.) ya da farklı başka bir şey olabilir.

Alışmak biraz zaman alabilir, ancak size bir zararı dokunmaz. Hatta söz konusu kişinin kendini meşru ve kabul edilmiş hissetmesini sağlaması bakımından faydalıdır. Kadınların kendilerine küçük hanım (Miss) yerine hanım (evli/bekâr imlemesini, Miss ve Mrs.’i dışlayan Ms) sıfatıyla hitap edilmesi için verdiği mücadelenin üzerinden çok zaman geçmedi, yine de biz insanlara nasıl hitap edilmeyi tercih ettiklerini sorma nezaketini edinebildik. Bu durum da çok farklı değil.

Cinsiyetin belgelerden kaldırılmasını mı talep ediyorsunuz?

Dilin insanları oldukları şey nedeniyle ayrımcılığa tabi tutmamasını ve kapsayıcı olmasını istiyoruz. “Kadın” ve “erkek” ifadelerinin tüm form ve belgelerden kaldırılmasını önermiyoruz, ancak herkesi daha rahat kapsayan süreçlere sahip olmanın bir yolunu bulabileceğimizi düşünüyoruz.

Sınav kurullları, birçok şirket ve kuruluş kendileri için de yararlı olacak bir yol bulmuşlardır. (Vodafone’dan Galler Ulusal Meclisi’ne değin uzanan Trans Kapsayıcı İşverenler Listesi çalışmamıza bakınız.)

Bu alanda neler yapabileceğimizi görmek için sistemlere duyarlılıkla bakmamız gerekiyor. Gereken tek şey, insanları destekleyici ve kapsayıcı biçimlerde tanımlamamıza ve kategorileştirmemize olanak sağlayan sağduyulu bir yaklaşımdır.

“Cis” ne anlama geliyor?

“Cis” (okunuşu “sis”),  “cisgender”ın (siscendır) kısaltması olup cinsiyet kimliği doğumda atanan cinsiyetiyle eşleşen kişi demek. Temelde “na-trans/trans olmayan” anlamına gelir.

Her şey karmakarışık geliyor ve yanlış şeyler söylemekten korkuyorum.

Cinsiyet kimliği ve translık meselelerini anlamaya girişmek başta kafa karıştırıcı olabilir. Kimse sizden her şeyi bilmenizi beklemiyor. Konuştuğunuz kişi bunları cevaplamaktan memnunsa sorular sormanızda bir sakınca yok. Bazı translar kimliklerini tartışmaktan rahatsızlık duyar, bazıları böyle bir şey hissetmez. Bazı transların deneyimlerine dair daha fazlasını bulmak istiyorsanız, bu videolarda onları kendi sözleriyle kendi ağızlarından dinleyebilirsiniz.

Kazara yanlış bir şey söylerseniz (ki pek çok insanın başına gelir bu), yalnızca özür dileyin. Yanlış yaptığınızı kabul edin ve devam edin. Hepimiz insanız ve zaman zaman hata yaparız. İyi niyetli olduğunuz sürece çoğu trans gaflarınızı kabul etmenizi takdir edecek ve doğrusunu yapmanıza yardımcı olacaktır. Önemli olan hakiki, dürüst ve saygılı diyaloglar içinde olmamızdır.

[Cinsel Yönelim ve Cinsiyet kimliği, Kuir ve diğer LGBTİ+ terimlere ilişkin bu Türkçe videoları izleyebilirsiniz:

Lucis’le Kuir Alfabe Cinsiyet Kimlikleri ve Yönelimler (Pembe Hayat Youtube Kanalı)
https://www.youtube.com/watch?v=JIX2uqJJ7Yg

Doğru bilinen yanlışlar…]

Hem trans hem eşcinsel olabilir misiniz?

Cinsel yönelim (kime ilgi duyduğunuz) cinsiyet kimliğiyle (kim olduğunuz) tamamen ilgisizdir. Trans ve gay, trans ve hetero, trans ve biseksüel, trans ve aseksüel ya da başka herhangi bir şey olabilirsiniz, tıpkı cis bir kişinin olabildiği gibi. Bu kadar basit.

Öyleyse bir trans kadın, bir lezbiyenin lezbiyen partneri olabilir mi, ya da eşcinsel bir erkekle trans bir erkek partner olabilir mi?

Elbette. Birbirlerinden hoşlanıyorlarsa tabii. Her şeyden evvel, trans kadınların kadın, trans erkeklerin erkek olduğunu kabul etmeliyiz. Kime çekim hissettiğiniz bundan sonra gelir. Yetişkinler cinsiyet kimlikleri ya da cinsel yönelimleri ne olursa olsun rıza gösteren diğer yetişkinlerle ilişki kurmakta özgürdür.

[Aşağıdaki üç soruda Britanya’daki yasa ve uygulamalardan bahsediliyor. Türkiye için SPoD’un Cinsiyet Geçiş Süreci kılavuzuna bakabilirsiniz.]

Cinsiyet Tanıma Sertifikası nedir, nasıl edinilir?

Cinsiyet Tanıma Sertifikası (CTS) cinsiyetinizi yasal anlamda erkekten kadına veya kadından erkeğe değiştiren bir belgedir. Trans erkeklerin ya da trans kadınların doğum sertifikalarında doğru cinsiyete kayıtlı olmalarını sağlar, bu da yeni bir işe başlamak gibi durumlarda yaşamı kolaylaştırabilir.

CTS alma süreci, 2004 Cinsiyetin Tanınması Yasası (GRA) uyarınca yürütülür. Bu süreç, tüm köhneliğiyle translar için son derece stresli, travmatik ve insanlık dışıdır.

Bugün CTS almak için trans bireyler tıbbi “cinsiyet disforisi” tanısı almak zorundalar. Hukuk profesyonellerinden ve tıp doktorlarından oluşan (tanımadıkları) bir heyeti gerçekten trans olduklarına ikna etmek adına (etkinliklerde çekilmiş fotoğraflar vb. kanıtlar toplamak da buna dahildir) “edinilmiş cinsiyetlerinde” iki yıl yaşamaları gerekir. İngiltere ve Galler’de, evli transların sürecinin ilerleyebilmesi için eşlerinin rızası gerekir.

Bu süreçteki sorun nedir?

Pek çok sorun vardır: Tıbbileştirilmiştir, şeffaf değildir ve ayrımcıdır. Süreci tamamlamak birkaç yılı bulabilir, çok paraya mâlolur, mütecaviz tıbbi değerlendirmeler ve formalitelerle dolu bürokratik bir kaostur. Ayrıca, insanların yalnızca ikili cinsiyetten birine (erkekten kadına ya da tam tersi) geçiş yapmalarına izin verir –ki kendisini iki cinsiyetten biri olarak tanımlamayan na-baynıri insanlar için bu hiçbir işe yaramaz.

Tüm bu süreç o kadar travmatik ve aşağılayıcıdır ki, birçok trans bununla karşı karşıya gelmeyi göze alamamaktadır. Böyle olmasına hiç gerek yok. İrlanda da dahil olmak üzere, pek çok başka ülke bu süreci çoktan reforme etti ve bunu yaptılar diye dünya başlarına yıkılmadı.

Cinsiyet Tanınma Sertifikası alabilmek önemlidir. Üzerinde gerçek cinsiyetin kayıtlı olduğu bir doğum belgesi alabileceğiniz anlamına gelir. Hayatı kolaylaştırır; örneğin, doğru cinsiyeti gösteren bir pasaporta sahip olabilirsiniz, bu da daha kolay seyahat edebilmeniz demektir. Fakat en temelinde bir trans olarak kim olduğunuzun devlet tarafından onaylandığını gösteren kâğıt parçasına sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Tıpkı diğer vatandaşlar gibi. Bu önemlidir.

Britanya Hükümeti’nin Cinsiyetin Tanınması Yasası ile ilgili müzakereleri 16 hafta boyunca görüşleri topladıktan sonra, 19 Ekim 2019’da sona erdi. Yasadaki değişiklik önerileri için bir anket yapıldı ve 100 bin kişi ankete katıldı. Pek çok insan, yasanın reforme edilmesinde söz sahibi olarak trans haklarını iyileştirme fırsatı elde etti. (Bu konu hakkında daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz.)

Yasada söz konusu değişiklik olması benim ve ailem için ne anlama gelir?

Eğer cis bir kişiyseniz bu sizi kolay kolay etkilemeyecektir. Tüm bunlar Britanya’daki trans insanların biraz daha kolay bir yaşam süreceği anlamına gelir. Bununla birlikte siz ve aileniz (ve belki de sevdiğiniz ve önemsediğiniz bazı insanlar) daha adil bir toplumda yaşayacak. Yani, şu an pek çok transın gündelik yaşamının bir parçası olan istismar ve ayrımcılığın olmayacağı, yaşamak istedikleri hayatı sürmekte özgür olacağı bir toplumda.

Trans bir kişiyseniz bu, gereksiz, ayrımcı ve aşağılayıcı süreçlere maruz kalmadan cinsiyetinizin devlet tarafından tanınacağı anlamına gelir.

Translıktan bahseden doktor ve öğretmenler çocukları ve gençleri, trans olmadıkları halde, trans olduklarını düşünmeye mi yönlendiriyor?

Hayır. Bakım hizmetlerinde çalışanların, doktorların, ailelerin ve öğretmenlerin cinsiyet konularıyla ilgili daha çok konuşmaları iyi bir şeydir. Bu durum farklılığı anlamaları ve kabul etmelerinde çocuklara yardımcı olacaktır. Böylelikle, büyüyüp kimliklerini keşfetme aşamasına geldiklerinde daha yetkin ve güçlenmiş olacaklardır.

Tüm çocukların ve gençlerin kendileri olmaya ve mutlu olmaya hakkı vardır. Hepimiz geliştikçe kimliğimizin farklı öğelerini keşfederiz –ki bu büyüme sürecinin bir parçasıdır.

Gençler destek hizmetlerine erişebildiklerinde aradıkları şey tam da bu: destek. Konuşabilmek, düşünce ve duygularını anlayacak, bu türden diyaloglar geliştirmede onlara yardımcı olabilecek birileriyle sohbet etmek istiyorlar. Bu gençlerden çok azı kendilerini trans olarak tanımlamaya devam edecektir, pek çoğu ise artık kendini trans olarak tanımlamayacaktır. Bu bir başarıdır, gençlerle konuşmanın, onları dinlemenin önemini gösterir.

Gerçekte oldukları kişiyle doğumda atanan cinsiyetlerini uzlaştırması imkânsız olanlar için, yaşlarına uygun ilgi ve destek hayati önem taşır.

Peki, umumi tuvalet mevzusu nedir?

Translar yıllardır cinsiyetlerine uygun tuvaletleri sorunsuz olarak kullanabiliyor. Bu da başka bir medya menşeli “tartışma” ve aslında pek çok cis kişiyi de kötü etkiliyor; görünüşleri erkek ya da kadın stereotiplerine uymayanlar için umumi tuvaletleri kullanmak giderek zorlaşıyor.

Herkesin kullanabileceği tesislere sahip olmak –tuvaletler ve özel alana sahip soyunma odaları– çok mantıklıdır; birçok işletme ve kurum uzunca bir süredir, sorunsuz bir biçimde bu yaklaşımı benimsemekte.

Trans kadınların kadın sığınma evlerine girişine izin verilmeli midir?

Sığınma evlerinin varoluş gerekçesi, savunmasız kadınları tehlikeli durumlardan kurtulmaları için desteklemektir. Trans kadınların yüzde 41’i geçtiğimiz yıl en az bir nefret suçuna maruz kaldı ve ilişkisi olan transların dörtte birinden fazlası partnerleri tarafından ev içi şiddete maruz bırakıldı. Şiddete maruz kalıp can havliyle yardım ararken geri çevrilmek çok acı verici bir durumdur.

Halihazırda şiddetten kaçan trans kadınları destekleyen birçok sığınma evi bulunuyor, hatta yaklaşık on yıldır, İskoçya’daki ev içi şiddet destek hizmetlerinin çoğu bu şekilde sorunsuz çalışıyor (İskoç kadın örgütlerinin açıklamasını bu linkten okuyabilirsiniz). Bu hizmetleri yürütenlerin ne yaptığını bilen kişiler olduğuna güvenmemiz gerekir. Her şeyden evvel, onlar bu hizmet alanında, kadınları destekleme konusunda uzmanlaşmış kişiler.

Sığınma evlerinin kronik bir destek ve finansman sıkıntısı var, bu da çaresizce yardıma ihtiyaç duyan ev içi şiddet kurbanlarının giderek artan oranlarda geri çevrilmesi anlamına geliyor. Buna bir son vermek için hepimiz birlikte çalışmalıyız. (Lütfen nfpSynergy ile birlikte yazdığımız Ev içi ve cinsel şiddet hizmetlerinde trans kadınları desteklemek konulu raporu okuyunuz.)

 

Trans kadınlar yalnızca kadınlara açık panellere/toplantılara katılabilirler mi? Ya da sadece kadınların olduğu aday listelerinde bulunabilirler mi?

Evet, tabii ki. Trans kadınlar kadındır ve mantıken diğer kadınlar gibi tartışmalara katılmak için eşit fırsatlara sahip olmaları gerekir. Yalnızca kadınlara açık paneller ve aday listeleri –trans kadınlar dahil– tüm kadınların her gün karşılaştığı cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmek ve bu eşitsizliği düzeltmek için vardır.

Paneller ve bu listeler iktidar pozisyonlarında görünür temsili çok az olan trans kadınlar da dahil olmak üzere, farklı çevrelerden gelen pek çok kadının birikimini ve deneyimlerini tanıdığı ve temsil ettiği zaman daha güçlüdür.

“Ölü isimlendirme” (deadnaming) ve “yanlış cinsiyetlendirme” (misgendering) ne anlama gelir?

“Ölü isimlendirme” insanların trans bir kişiden bahsederken onun dönüşüm öncesi ismini kullanmalarıdır. “Yanlış cinsiyetlendirme” ise trans bir kişiden bahsederken gerçek cinsiyeti yerine doğumda atanan cinsiyetinin dikkate alınmasıdır.

Kasten yapıldığında ikisi de translar insanlar için çok inciticidir. Eğer insanların bunu yaptığını duyarsanız, (ve güvenliğiniz açısından bir sakıncalı bir durum yoksa) bir müttefik olarak ayağa kalkın ve bunu söyleyen insanla mücadele edin. Transfobik zorbalıkla mücadeleye dair ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

[Konuyla ilgili Pembe Hayat Derneği ve Kaos GL’nin hazırladığı LGBTİ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı broşürü zorbalıkla mücadelede öğretmenlere/eğitimcilere yönelik tavsiyeler içeriyor.]

Trans eşitliğini destekleyen insanlar olarak neden cinsiyeti konu alan tartışma programlarına katılmayı reddediyorsunuz? Tartışmayı susturmuş olmuyor musunuz?

Translar ve trans müttefikleri trans eşitliğinin Britanya’da nasıl yaşama geçirileceği konusunda sağlam ve dürüst tartışmalara girmeyi isterler. Ancak, kesinlikle istemedikleri şey yasal haklara ya da kendileri olma hakkına sahip olup olmadıklarını tartışmaktır. Bunu anlamalarını sağlamak, transfobiyi sona erdirmek için birlikte nasıl hareket edebileceğimizi düşünmek ve trans insanların istisnasız kabulü adına mücadele etmek için medyadan kişilerle birlikte çalışmaktayız.

Trans müttefiki olmak için ne yapabilirim?

Giderek daha fazla sayıda insan ve kuruluş harekete geçmenin ve transların sesli bir müttefiki olmanın önemini kabul etmiştir. Önde gelen kişiler, medya ve siyasetin ileri gelenleri halihazırda bu anlayışa sahiptir.

Bununla birlikte, bir trans müttefiki olmak için atabileceğiniz pek çok küçük adım vardır. İnternette ya da gerçek hayatta, transların seslerini dinlemek –ve desteklemek– büyük bir fark yaratabilir.

Başka neler yapabileceğiniz konusunda daha fazla bilgi için Trans Eşitliği için Dışarı Çık! kampanya sayfamıza gidin.

Türkiye’de trans müttefiki olmak için yapabilecekleriniz

Türkiye’nin ilk trans hakları derneği olan Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’ni takip edebilir, derneğin haberler bölümünden trans hakları gündemini izleyebilirsiniz. Ayrıca yayınlar bölümünden 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü Manifestosu’nu okuyabilirsiniz.

LGBTİ+ hakları konusundaki diğer yayınlara lgbtisagligi.org sitesinden ulaşabilirsiniz.

Türkiye’deki LGBTİ+ derneklerini, gruplarını, üniversite kulüplerini takip edebilir, etkinliklerine katılabilir (Covid-19 döneminde internetten yapılıyor), bağış yapabilir ve dayanışma kampanyalarına destek olabilirsiniz.

Çeviren: Eylem Ç. Babaoğlu (Transfeminist Metinler Ağı)

^