31 MART SEÇİMLERİ VE SAHTE SEÇMEN TARTIŞMASI

İsmet Özkul
11 Nisan 2019
SATIRBAŞLARI

AKP yönetimi kaybettiği seçimi iptal ettirebilmek için aklı da mantığı da zorlayarak Büyükçekmece’yi karıştırıp duruyor. “Çekmece”yi bir de biz karıştıralım dedik ve YSK’nin seçmen sayılarına ilişkin verileri ile TÜİK’in nüfus istatistiklerine el attık. Bakın neler bulduk…
Büyükçekmece’de yapılan ev baskınlarında polis yurttaşlara nüfus bilgilerinin yanı sıra hangi partiye oy verdiğini de sordu.

1 Nisan’dan beri Çekmece’yle yatıp Çekmece’yle kalkıyoruz. On günü aşkın zamandır herkesin gözü kulağı İstanbul’un Büyükçekmece ilçesiyle ilgili haberlerde. Evlerde, işyerlerinde, kahvehanelerde, otobüste, metroda sohbetlerin, tartışmaların bir numaralı konusu Büyükçekmece.

İstanbul’da hâlâ bir sayfiye kasabası havasını yaşatabilen bu sakin ilçenin böylesine ateşli bir çatışmanın konusu haline gelmesinin sebebi, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimler. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybeden AKP Büyükçekmece’deki seçmen kayıtlarında usûlsüzlük olduğunu iddia ederek seçimi iptal ettirmeye çabalıyor.

AKP yöneticileri başlangıçta Büyükçekmece’de sahte seçmen kaydedildiği, 14 bin taşıma seçmen kaydı yapıldığı iddiasıyla yola çıktılar. Günaşırı yeni bir iddia ile tartışma giderek “renklendi.” Son geldiğimiz noktada ise “soyadlarına göre AKP’ye oy verecekleri belli olan” yüzlerce seçmenin kaydının silindiği iddiası ortaya atıldı. Şimdi seçmenlerin soyadından hangi partiye oy vereceğinin nasıl anlaşılabildiğini çözebilmek için beynimizi zorlayacağız.

Büyükçekmece’de seçmen sayısındaki artış 14 bin değil, 2 bin 310. İstanbul’da seçmen sayısı en fazla artan ilçe Başakşehir: Seçmen sayısı artışı Büyükçekmece’nin 4.6 katı. Seçmen sayısı artışında İstanbul birincisi Başakşehir’de seçimi kazanan parti AKP.

Bu arada iş Büyükçekmece’de yüzlerce polisin ev ev dolaşıp kimlik tespiti yapmasına, hatta vatandaşların hangi partiye oy verdiklerini sorgulamalarına kadar vardı.

AKP yönetimi kaybettiği seçimi iptal ettirebilmek için aklı da mantığı da zorlayarak Büyükçekmece’yi karıştırıp duruyor. 

Başakşehir ve Şile’de kim kazandı?

“Çekmece”yi bir de biz karıştıralım dedik ve Yüksek Seçim Kurulu’nun seçmen sayılarına ilişkin verileri ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun nüfus istatistiklerine el attık. Bakın “çekmece”de neler bulduk.

Önce, Büyükçekmece’de en başta iddia edildiği gibi 14 bin taşıma seçmen kaydı var mı, ona bakalım.

Yerel seçimden dokuz ay önce yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde Büyükçekmece ilçesinin seçmen sayısı 172 bin 351 imiş. Son seçimde bu sayı 174 bin 661’e çıkmış. Seçmen sayısındaki artış öyle 14 bin falan değil, 2 bin 310.

İstanbul’da seçmen sayısı en fazla artan ilçe Başakşehir. Başakşehir’de seçmen sayısı dokuz ayda 10 bin 611 kişi artmış. Başakşehir’deki seçmen sayısı artışı Büyükçekmece’nin 4.6 katı. Seçmen sayısı artışında İstanbul birincisi Başakşehir’de seçimi kazanan parti AKP.

Büyükçekmece’deki seçmen sayısı artışı ancak Şile’deki seçmen artışı kadar. Şile’de seçmen sayısı Haziran 2018 seçimine göre 2 bin 373 kişi artmış. Ama iki ilçenin nüfusları arasında uçurum var. TÜİK verilerine göre, 2018 sonu itibarıyla Büyükçekmece’nin nüfusu 247 bin 736. Şile’nin nüfusu ise sadece 36 bin 516.

Şile’deki seçmen artışı nüfusu kendisinin 6.78 katı olan Büyükçekmece ile eşit düzeyde. İstanbul’un seçmen sayısı en hızlı artan ilçesi, yüzde 8.82’lik artışla Şile. Şile’de de seçimi AKP’nin kazandığını not edelim.

Yani Şile’deki seçmen artışı nüfusu kendisinin 6.78 katı olan Büyükçekmece ile eşit düzeyde. İstanbul’un seçmen sayısı oransal olarak en hızlı artan ilçesi yüzde 8.82’lik artışla Şile. Hemen burada Şile’de de belediye seçimini AKP’nin kazandığını not edelim.

Dolayısıyla, İstanbul’da seçmen sayısı oransal olarak en fazla artan ilçede de, sayısal olarak en fazla artan ilçede de seçimi kazanan AKP oldu. 

Gökten seçmen yağan ilçeler

Şimdi İstanbul’un dışına çıkalım ve tüm Türkiye’ye bakalım.

31 Mart’ta toplam 1002 büyükşehir, merkez ilçe ve ilçe belediyesi için seçim yapıldı. Tüm ilçelerin Haziran 2018 genel seçimine göre seçmen sayısı artışını hesaplayıp sıraladık. Köylerdeki seçmenler belediye seçimine katılmadığı için bu hesaplamada, ilçelerin toplam seçmen sayısını değil, köyler hariç seçmen sayılarını kullandık.

Yaptığımız sıralamada ortaya çıkan resim şöyle:

İki seçim arasındaki dokuz aylık sürede, seçmen sayısı akıl almayacak kadar çok artan ilçeler var.

Birinci sırada Ankara’nın Çamlıdere ilçesi yer alıyor. Çamlıdere’de seçmen sayısı dokuz ayda yüzde 91 artmış. Çamlıdere’yi yine Ankara’nın bir ilçesi, Bala izliyor. Bala’daki seçmen sayısı artışı yüzde 88. Üçüncü sırada yüzde 69’luk artışla Kırıkkale’nin Çelebi ilçesi var.

Bu üç ilçeye adeta gökten seçmen yağmış. Böylesine seçmen bereketine mazhar olan üç ilçenin üçünde de seçimi kazanan parti yine AKP.

Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde seçmen sayısı yüzde 91 artmış. Çamlıdere’yi Bala izliyor. Bala’daki artış yüzde 88. Üçüncü sırada yüzde 69’luk artışla Kırıkkale’nin Çelebi ilçesi var. Böylesine seçmen bereketine mazhar olan üç ilçenin üçünde de seçimi kazanan parti AKP.

Seçmen sayısı dokuz ayda yüzde 50’den fazla artan 10 ilçe var. Seçmen sayısında astronomik artış olan bu 10 ilçenin tamamında, 8’i AKP’li, 2’si MHP’li olmak üzere seçimleri Cumhur İttifakı adayları kazandı.

Seçmen sayısı en fazla artan 20 ilçenin 14’ünde belediye başkanlığını AKP, 4’ünde MHP, 2’sinde de bağımsız adaylar kazandı.

Seçmen sayısı en fazla artan ilçelerdeki AKP ve MHP egemenliği karşısında “AKP açık ara en fazla belediye başkanlığı kazanan parti, seçmen sayısı en fazla artan ilçelerde de önde olması normal” denebilir. Ancak, bu gerçeği tam olarak yansıtmaz.

İlçeleri seçmen sayısı artışına göre sıralayıp CHP ile MHP’nin kazandığı belediye başkanlıklarının dağılımını karşılaştırdığımızda, bu durum net olarak ortaya çıkıyor.

Büyükşehirler, il merkezleri ve ilçelerdeki toplam 1002 belediyenin 549’unu AKP, 202’sini CHP, 146’sını MHP, 105’ini de diğer partiler ve bağımsızlar kazandı. CHP’nin kazandığı belediye başkanlığı sayısı MHP’ninkinden üçte bir oranında daha fazla olmasına karşın, seçmen sayısı artışı fahiş ölçüde yüksek yerlerde MHP’nin kazandığı belediye sayısı CHP’den fazla.

Örneğin, seçmen sayısı yüzde 35’ten fazla artan 17 ilçenin 13’ünde AKP, 3’ünde MHP belediye başkanlığını kazanırken CHP hiçbirinde seçimi kazanamadı. Seçmen sayısı artışı yüzde 20-35 arasında olan 61 ilçede MHP 10 belediye kazanırken CHP sadece 3 belediye kazandı.

Polis Çamlıdere ve Bala’da da seçmen avına çıkar mı?

Seçmen sayısı düşük oranda artan veya artmak bir yana azalan yerlerde ise denge tam tersine dönüyor. Seçmen sayısı artışı yüzde 5’ten az olan 439 merkezde MHP 52 belediyeyi kazanırken, CHP’nin kazandığı belediye sayısı 107 ile MHP’nin iki katını aşıyor.

Devlet Bahçeli Süleyman Soylu’dan Giresun Çamoluk’ta, Rize İkizdere’de de polisleri evlerde seçmen avına çıkarmasını rica eder mi? Ya da Erdoğan aynı şeyi Ankara Çamlıdere ve Bala için ister mi?

Seçmen sayısı azalan yerlerde de durum aynı. Seçmen sayısı dokuz ay öncesine göre azalan 341 merkezin 45’inde belediye başkanlığını MHP kazanırken, CHP’nin kazandığı belediye sayısı 70’i buldu.

Seçmen sayısındaki artışa bakarak hayali seçmen veya taşıma seçmen tezgâhından kuşku duyacaksak, bu verilere göre ilk bakılacak yer CHP değil, AKP ve MHP olmak durumunda.

Ne dersiniz, bu tabloya bakarak MHP lideri Devlet Bahçeli İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan Giresun Çamoluk’ta, Rize İkizdere’de de polisleri evlerde seçmen avına çıkarmasını rica eder mi? Ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı şeyi Ankara Çamlıdere ve Bala için ister mi?

^