LEVENT ARTÜZ’LE MARMARA DENİZİNİN HAZİN ÖYKÜSÜ VE ÖLÜMÜ

Söyleşi: Anıl Olcan, Siren İdemen
1 Haziran 2021
SATIRBAŞLARI
Marmara Denizi’nin gözümüzün önünde “öldüğüne” tanık olduk, oluyoruz. Marmara Çevresel İzleme proje yürütücüsü, hidrobiyolog Levent Artüz’le yaptığımız söyleşinin ses kaydını dört bölümlük bir podcast dizisi olarak yayınlıyoruz.


Dünyanın en genç, en özgün denizi

Marmara Denizi’nin başına gelenleri anlamak için geçmişine gitmek şart. Söyleşimizin birinci bölümünde dünyanın bu en genç, ancak iki bin yıllık denizinin jeolojik yapısını ele alıyoruz. Hem Akdeniz hem de Karadeniz’in özelliklerini barındıran Marmara’nın kendine özgü zenginliği, dünden bugüne geçirdiği evreler…

Müsilaj nedir?

Deniz salyası nedir, nasıl oluşur, nasıl yayılır? 2007’de İstanbul’dan Çanakkale’ye uzanan bir hatta ilk defa yoğun olarak görülen müsilaj o dönem nasıl kaybolmuştu? 2007 ile 2021 arasında neler değişti?

1989’da ne oldu?

Deniz kirliliği olgusu İstanbulluların hayatına ne zaman, nasıl girdi? Derin Deniz Deşarjı yöntemi nasıl bir tahribata yol açtı? Hangi siyasal tercihlerle yanlışta ısrar edildi? Marmara’da yaşayan 124 balık cinsi ne zaman, neden kayboldu? İstanbul’un denizle ve içindeki canlılarla ilişkisi nasıl değişti?

 

Yüzleşmek, yüzleşmek, yüzleşmek 

1989 öncesine dönmek mümkün mü? Bugün ne yapılabilir? Sorumlulardan, yetkililerden ne talep etmeliyiz? Bizlere ne düşüyor?

^