Bize ulaşmak için birartibirforum@gmail.com eposta adresini kullanabilirsiniz.
1994’te haftalık yayınına başlayan, 2001’den itibaren aylık, halen üç aylık yayınlanan Express dergisi, ayrıca Roll, Meşin Yuvarlak, Bir+Bir dergileri. 1+1 Express’in internet yayını Bir+Bir Kültür Sanat Derneği çatısı altında yürütülüyor.
Evrensel Temel Gelir
VİDEO-SÖYLEŞİ / DÜNYA TEMEL GELİR AĞI’NIN KURUCUSU PHILIPPE VAN PARIJS
Video:
Temel gelir fikri korona günlerinde, üstelik hem solda hem de sağda yeniden gündeme oturdu. Ömrünü evrensel temel gelir mücadelesine vakfeden iktisatçı Philippe van Parijs’e bağlanıyor, temel gelirin tarihçesine, ilkelerine, uygulandığı takdirde önünü açacağı toplumsal ve ekonomik dönüşümlere kulak veriyoruz.
YANİS VAROUFAKİS’İN GÖZÜYLE TEMEL GELİR
Zenginliği kim yaratır, kim temellük eder? Otomasyon ne gibi sonuçlara gebe? “Aylakların beleşe konması” neden gerekli? Temel gelir taşeronlaşmış işçilerin elini nasıl güçlendirir, çocuklarımız için nasıl bir güvence sağlar? Temel gelirin politik, etik ve makro ekonomik gerekçelerini Yanis Varoufakis’in sunumundan aktarıyoruz.
EVRENSEL TEMEL GELİR’İN UFKU –I
Evrensel Temel Gelir nedir, hangi ilkelere dayanıyor, niçin giderek daha fazla karşılık buluyor? İktisatçı Haluk Levent ile mini-podcast serimizin ilkinde ETG’nin kavramsal çerçevesini, ekonomik krizlerin, pandeminin gölgesinde neden toplumsal bir gereklilik olduğunu, soldan geliştirilen argümanları ve eleştirileri ele alıyoruz.
EVRENSEL TEMEL GELİR’İN UFKU –II
Evrensel Temel Gelir emek, üretim ve yeniden üretim süreçlerini nasıl etkiler, sınıf mücadelesine ne gibi katkılar sağlar? İktisatçı Haluk Levent'le mini-podcast serimizin ikincisinde Bazıları Sıcak Sever filminden István Mészáros’un sosyalizme geçiş kuramına uzanan anekdot ve alıntılarla ETG'yi konuşmaya devam ediyoruz.
EVRENSEL TEMEL GELİR’İN UFKU –III
Gözetim toplumunun eşiğinde, post-kapitalist tartışmalar içinde Temel Gelir nereye oturuyor? Shoshana Zuboff’un davranışsal artık değer kuramından Peter Frase’in dört gelecek tahayyülüne, Marx’ın Makineler Üzerine Fragman’ından emek değer kuramının aşınmasına, mini-podcast serimizin sonuncusunda Haluk Levent’e kulak veriyoruz..
AYŞE BUĞRA’YLA YOKSULLUK VE “ASGARİ GELİR DESTEĞİ” ÜZERİNE
Gündem ekonomik şiddet, dramatik yoksulluk, rekor düzeydeki işsizlik... İktidarın yeni anayasa hamlesi, kayyum-rektörü reddeden Boğaziçi öğrencilerine terör estirmesi, öğretim üyesi Ayşe Buğra’yı karalaması... 14 yıl öncesine, bugün de geçerliliğini koruyan perspektifi ve Ayşe Buğra’yı selamlamak üzere, Express’in 79. sayısına zaplıyoruz.
HAYATIN METALAŞMASI VE MÜCADELE SEÇENEKLERİ
Finansal üretim ekonomisi çağındayız. Neo-bilişsel kapitalizm bütün hayatımızı kendine tabi kılıyor. Peki para illa kapitalist bir işlev mi görür? Bitcoin’in aksine sermaye biriktirmeyen bir kripto para mümkün mü? Tamamlayıcı, yerel para birimleri solun ufkunu nasıl genişletebilir? Evrensel Temel Gelir talebi nedir? Andrea Fumagalli’ye kulak veriyoruz.
“GELECEĞİ İNŞA ETMEK” İÇİN BİR YOL HARİTASI
Seksen yıl önce neoliberal fikirleri savunanlara meczup gözüyle bakılıyordu. İktidar için kırk yıl örgütlendiler. Peki, sol “hemen şimdi”ciliğin ötesine nasıl geçebilir? “Geleceği icat etmek” adına, evrensel temel gelir dahil, dört talep ile dört dörtlük bir örgütlenme çerçevesi çizen siyaset bilimci Nick Srnicek’e bağlanıyoruz.
KATHI WEEKS İLE TEMEL GELİR, FEMİNİZM VE ÇALIŞMA SORUNU
Temel gelir talebi feminist hareketin mücadele rotasında nasıl yer alabilir? Bir toplumsal talebi örgütlemek bambaşka bir yaşam arzumuzu nasıl tetikleyebilir? Pandemi sonrası şartlarda ücretli çalışma belasını mercek altına almanın, temel gelir talebini tartışmanın tam zamanı. Marksist feminist siyaset bilimci Kathi Weeks’i dinliyoruz.
^