Bize ulaşmak için birartibirforum@gmail.com eposta adresini kullanabilirsiniz.
1994’te haftalık yayınına başlayan, 2001’den itibaren aylık, halen üç aylık yayınlanan Express dergisi, ayrıca Roll, Meşin Yuvarlak, Bir+Bir dergileri. 1+1 Express’in internet yayını Bir+Bir Kültür Sanat Derneği çatısı altında yürütülüyor.
Kadın sinemacılar
LAURA POITRAS İLE HAYATIN TÜM ACILARI VE GÜZELLİKLERİ
Laura Poitras filmi “Hayatın Tüm Acıları ve Güzellikleri” son yılların en etkileyici yapımlarından. Nan Goldin’in yaşamına ve mücadelesine odaklanan film, “sanatla aklama” çabalarının sıvasını döküyor ve başarıyla sonuçlanmış bir eylemler zincirinin dökümünü yapıyor. Laura Poitras’ı dinliyoruz…
CHANTAL AKERMAN’LA SİNEMASININ DİLİ, KAMERASININ ÖNÜ, ARKASI
1952’den bu yana ilk kez bir kadın yönetmenin eseri Sight & Sound anketinde bir numaraya yerleşti. 2015’te kendi isteğiyle bu dünyadan çok erken ayrılan Chantal Akerman’ı sevgiyle selamlıyor, Yahudilikten yurt meselesine, sinemadan edebiyata, cinsellikten ırkçılığa uzun bir ufuk turuna çıkıyoruz.
SELCEN ERGUN İLE İLK FİLMİ KAR VE AYI
Selcen Ergun, ilk uzun metrajı “Kar ve Ayı ile hemşire Aslı’nın karlar altındaki Akçeken Köyü’ne atanmasıyla başlayan hikâyesini, Türkiye sinemasındaki taşra anlatısına kadın bir sinemacının bakışını ve Merve Dizdar’ın hayat verdiği Aslı karakterini armağan ediyor. “Kar ve Ayı”yı Selcen Ergun’la konuştuk.
MELİSA ÖNEL İLE YENİ FİLMİ ANİDEN
Koku duygusunu kaybetmesine yol açan bir hastalığın ortaya çıkmasıyla Reyhan eski hayatını geride bırakır, bir keşfetme ve yüzleşme sürecine girer… Katıldığı film festivallerinden ödüllerle dönen “Aniden”i yönetmen Melisa Önel’den dinledik.
SOMNUR VARDAR’LA YENİ BELGESELİ BOŞLUKTA
“Boşlukta”, İstanbul’un inşaatlarında duvar işçiliği yapan Mardinli atanamayan öğretmen adayı Ferhat ile üniversite kazanıp öğretmen olma hayali kuran Emrah’ın peşinde şantiyelere, işçi koğuşlarının kapalı dünyasına sokuyor bizi. Kentin büyük dönüşümünü, iki gencin özlemlerini, mücadelesini, kesişen hikâyeleri yönetmen Somnur Vardar’dan dinliyoruz.
SENEM TÜZEN İLE EAT YOUR CATFISH ÜZERİNE
ALS hastası Kathryn Arjomand’ın günlük hayatını tekerlekli sandalyeye yerleştirilmiş bir sabit kamerayla belgeleyen “Eat Your Catfish”, 2022 İstanbul Film Festivali’nde en iyi belgesel ödülünü kazanmıştı. Belgeselin üç yönetmen ve yapımcısından biri olan Senem Tüzen ile “Eat Your Catfish” üzerine.
BELMİN SÖYLEMEZ İLE AYNA AYNA ÜZERİNE
Belmin Söylemez yeni filmi “Ayna Ayna”da farklı kuşaklardan üç kadının hikâyesini bir tiyatro salonundan İstanbul sokaklarına açılarak anlatıyor. Uçan Süpürge’de Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alan Söylemez’le “Ayna Ayna”dan 80’lerin sinemasına uzanıyoruz…
SİSTEMİN YAKAMADIĞI KADINLARIN FİLMLERİ: CADI ÜÇLEMESİ 15+
“Ailedeki erkekler birden ortadan kaybolsa ve tüm kadınlar anlatmaya başlasa acaba ne konuşurlar?” Ceylan Özgün Özçelik bu sorunun peşine düşüyor, yaşama hakkına sahip çıktığı için cezaevlerinde tutulan kadınlarla buluşuyor. "Cadı Üçlemesi 15+"yı Ceylan Özgün Özçelik’ten dinliyoruz.
NAZLI ELİF DURLU İLE ZUHAL ÜZERİNE
Başarılı avukat Zuhal’in hayatı, yaşadığı apartmandan gelen, ancak kendisinden başka kimsenin duyamadığı bir kedi sesiyle ray değiştirir. Deli yerine konulma pahasına bu meçhul sesi aramaktan vazgeçmez… İstanbul Film Festivali’nden En İyi İlk Film ve En İyi Senaryo ödülleriyle dönen “Zuhal”i yönetmen Nazlı Elif Durlu’dan dinledik.
YEŞİM USTAOĞLU İLE TEREDDÜT ÜZERİNE
Yaşadıkları istismarda ortaklaşan iki kadının varoluş hallerine, insanın kendisiyle hesaplaşmasının önemine ve özgürleşmenin mümkünatına değinen Tereddüt, Mubi Türkiye’de gösterime girdi. 2016’da 53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nden beş ödülle dönen filmi yönetmeni Yeşim Ustaoğlu’ndan dinliyoruz. Express’in Aralık 2016 sayısından naklen…
“ŞİMDİKİ ZAMAN”IN MİNA’SI SANEM ÖGE
Sanem Öge, Belmin Söylemez’in ilk filmi “Şimdiki Zaman”daki Mina rolüyle İstanbul, Ankara ve Frankfurt’ta en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülmüştü. Filmin Mubi Türkiye’de gösterilmesi vesilesiyle, Sanem Öge’yle 2013’teki söyleşimizi Bir+Bir’den naklediyoruz…
YÖNETMEN BELMİN SÖYLEMEZ’LE “ŞİMDİKİ ZAMAN”IN İZİNDE
“Bıyık”, “Dalgalar”, “Bilge ve Öğrencisi” belgesellerinin yönetmeni Belmin Söylemez’in 2012 tarihli ilk uzun metraj filmi “Şimdiki Zaman” Mubi Türkiye’de gösterime girdi. “Şimdiki Zaman”ı Belmin Söylemez’den dinliyoruz. Bir+Bir’in 25. sayısından naklen…
ZEYNEP DADAK’LA ''AH GÖZEL İSTANBUL'' ÜZERİNE
Eremya Çelebi’nin çizdiği rotayla, Bizans İstanbul’undan bugünkü kaos ve keşmekeşe, yüzyıllara yayılan sürekliliklerle birlikte sesler, yüzler, sokaklar… Zeynep Dadak, “Ah Gözel İstanbul” belgeselinde “17. Asırda İstanbul” kitabını kılavuz edinerek şehri dolaşıyor.
ESME MADRA’YLA “SARI, SİYAM, KANOCULAR VE EV SAHİBİ” ÜZERİNE
Çoğunluk, Nefesim Kesilene Kadar gibi filmlerdeki oyunculuğuyla tanınan Esme Madra kısa filmleriyle deneysel kurgunun Türkiye’deki nadir örneklerinden bazılarını sergiliyor. Yeni filmi Sarı, Siyam, Kanocular ve Ev Sahibi 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması kapsamında bugün (9 Ekim) izleyiciyle buluşuyor.
METİN AKDEMİR’LE “HAYALİMDEKİ SAHNELER” ÜZERİNE
Belgeselci Metin Akdemir’in yeni filmi Hayalimdeki Sahneler Antalya Film Festivali’nde bugün izleyiciyle buluşuyor. Film Atıf Yılmaz’ın Dul Bir Kadın ve Kadının Adı Yok ile Yavuz Özkan’ın İki Kadın filmlerindeki kadın yakınlaşması ve cinselliğini ima eden sahneleri kuir bir bakışla yeniden çekiyor. Metin Akdemir’le Hayalimdeki Sahneler’i konuştuk.
NESNELER, ROLLER, ÖNYARGILAR VE STİLETTO
Yoldan geçen bir kadının ayağındaki stilettolar taksi şoförü Hasan’ın aklını ve gönlünü çelerse ne olur? Can Merdan Doğan ilk yönetmenlik denemesi Stiletto’da bir çift ayakkabıyla geleneksel aile düzenini, ilişkileri, rolleri altüst ediyor. Kimlik klişelerini ve kuir perspektifin imkânlarını Can Merdan Doğan’dan dinliyoruz...
“BÜYÜK İSTANBUL DEPRESYONU” İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NDE
39. İstanbul Film Festivali Ulusal Kısa Film yarışmacılarından Büyük İstanbul Depresyonu iki genç kadının üniversite mezuniyetinin ardından içine düştükleri işsizliğin yol açtığı gelecek kaygılarını, sosyal medya çağında 20’li yaşları sürmenin yarattığı çelişkileri konu alıyor. Yönetmen Zeynep Dilan Süren ve oyuncu-yapımcı Nazlı Bulum’u dinliyoruz.
LEYLA YILMAZ’DAN İKİNCİ FİLM: BİLMEMEK
Başarılı sutopu oyuncusu Umut’un hayatı bir dedikoduyla bir anda allak bullak olur. “Umut, sen ibne misin?” sorusu hızla zorbalığa dönüşür... Linç kültürünün çeşitli boyutlarını, heteronormativitenin ötekileştirici tahakkümünü gözler önüne seren Bilmemek’i yönetmeni Leyla Yılmaz’dan dinliyoruz.
LUSİN DİNK’LE “SAROYAN ÜLKESİ” ÜZERİNE
William Saroyan’ın 1964’te Bitlis’e, baba ocağına yaptığı yolculuğun izini süren Lusin Dink’in kamerası, ölümsüz yazarın gölgesini 2000’lerin Anadolu’sunda ve yüz yıldır sorulan soruların etrafında dolaştırıyordu. Bu yürek burkan yolculuğu ve filmi Lusin Dink ile Bir+Bir’de konuşmuştuk. Mayıs 2013 sayısından naklediyoruz.
SELEN UÇER İLE “AŞK, BÜYÜ VS.” VE “GÜLE GÜLE DİVA”
Ümit Ünal’ın yeni filmi Aşk, Büyü vs.’deki Reyhan rolüyle 56. Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Bu sene aynı zamanda tek kişilik oyunu Güle Güle Diva’yla da adeta gövde gösterisi yapıyor. Selen Uçer’le sahnenin tozunu, beyaz perdede can verdiği kadınları, Reyhan’ı, Günseli’yi, Gül’ü, Ayşe’yi konuştuk...
PELİN ESMER’LE KRALİÇE LEAR ÜZERİNE
Pelin Esmer’in 2005’te çektiği Oyun, Mersin’de, Arslanköy’de yaşayan dokuz kadının göz yaşartıcı tiyatro macerasını anlatıyordu. Aynı kadınlar 14 yıl sonra yeniden bir araya geldi, bu sefer Shakespeare’in Kral Lear’ini Kraliçe Lear’e çevirdiler ve Anamur’un en ücra köylerine doğru turneye çıktılar, Esmer’in kamerası da onları takip etti. Pelin Esmer’le yıllar sonra yeniden buluştuğu kadınların neşeli varlık mücadelesini, kurmaca ve belgesel sinemacılığı konuştuk.
ÇAĞDAŞ ARAP KADIN SİNEMACILAR
Toronto’da yapılan “Bugün ve Şimdi” başlıklı film gösterimleri dikkati günümüz Arap kadın sinemacılarına çekti. Ahvâle dair kelâmları öncelik gerektirdiği halde ana akım dünya medyası tarafından yok sayılan “Arap” ve “kadın” yönetmen grubundan güçlü bir ses çıktı. İçlerinden üçünü mercek altına alıyor, Cezayir, Suriye-Lübnan ve Fas’a uzanıyoruz...
“SİBEL”İN SİBEL’İ DAMLA SÖNMEZ
Yeni kuşağın dikkat çeken oyuncularından Damla Sönmez, konuşmayan, ancak ıslıkla anlaşan, kendini doğada arayan ve bulan Sibel gibi zor ve derinlikli bir karakterin altından başarıyla kalktı. Bunun karşılığını da ödülleriyle aldı. Sönmez’in Sibel’le ilişkisini, tiyatrodan dizi ve sinemaya uzanan oyunculuk serüvenini dinliyoruz.
“SİBEL”İN YÖNETMENLERİ ZENCİRCİ VE GIOVANETTI
2012’de “Noor”la Pakistan’ın “transgender” dünyasına girmişler, 2013’te “Ningen”le Japonya’nın yönetici sınıfının arasına karışmışlardı. Geçtiğimiz sene ekipmanları sırtlandılar, Giresun’un Kuşköy’ünün yamaçlarına çıktılar, Sibel’in özgürleşme arayışına tanıklık ettiler. “Sibel”in iki yönetmeni anlatıyor.
BİR AGNÈS VARDA GELDİ GEÇTİ
Agnès Varda 29 Mart 2019’da, 90 yaşında hayata ve sinemaya gözlerini yumdu. Sadece Fransız sinemasının değil, dünya sinema tarihinin en özgün, en devrimci şahsiyetlerindendi. Çağlar ve türler arasındaki sınırları neşeyle çiğneyerek, derin izler bırakarak hayatlarımızdan geçti. Şimdi, Agnès’in elinden tutup zamanda hep beraber bir yolculuğa çıkalım...
CÉLINE SCIAMMA İLE SON FİLMİ KÜÇÜK ANNE
Küçük bir kız, büyükannesinin ölümünden sonra, aynı yaşlarda bir kıza rastlar. Çocuk yaşta annesidir bu kız. Birlikte bir kulübe yaparlar koruda... Céline Sciamma “Küçük Anne”de rolleri, hiyerarşileri tersyüz ediyor, masalsı bir dünya kuruyor. Sciamma’yla cinselliğin keşfi, psikanaliz, anne-kız ilişkisi, filmlerinin ortak temaları ve dili üzerine...
^