Bize ulaşmak için birartibirforum@gmail.com eposta adresini kullanabilirsiniz.
1994’te haftalık yayınına başlayan, 2001’den itibaren aylık, halen üç aylık yayınlanan Express dergisi, ayrıca Roll, Meşin Yuvarlak, Bir+Bir dergileri. 1+1 Express’in internet yayını Bir+Bir Kültür Sanat Derneği çatısı altında yürütülüyor.
6 Şubat Depremleri
6 ŞUBAT DEPREMİ –HATAY İZLENİMLERİ
Türkiye kan ağlıyor. Nicedir “geliyorum” diyen deprem 6 Şubat’ta, Maraş’ta 7,5, Antep’te 7,8 şiddetinde geldi ve hazırlıksız yakaladığı, ihmallerin kol gezdiği 10 şehri harabeye çevirdi. Can kaybı, 17 Şubat itibarıyla, 40 bine yaklaştı. Depremin çökerttiği şehirler içinde en büyük yıkımın yaşandığı Hatay’dan izlenimler…
6 ŞUBAT DEPREMİ –TÜLAY HATİMOĞULLARI’NIN HATAY İZLENİMLERİ
Maraş-Hatay hattında 7 üzerinde bir büyüklükte deprem yaşanacağı yıllardır biliniyordu. Henüz iki ay önce, Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın olası bir Hatay depremine ilişkin Meclis’te verdiği soru önergesi bunun ispatlarından biri. Depremin ilk gününde Hatay’a ulaşan Hatimoğulları’nı dinliyoruz…
6 ŞUBAT DEPREMİ –SORUMLULARI YARGILAMAK VE “İÇTİHADİ SINIR”
Maraş-Hatay hattında büyük bir deprem olacağı yıllardır biliniyor, uyarılar yapılıyordu. Peki şimdi hukuk ne diyecek? Tüm sorumluları yargı önüne getirebilecek mi, göz göre göre gelen bu felakette “içtihadi sınır”ını genişletebilecek mi?
6 ŞUBAT DEPREMİ –ANTAKYA’DAKİ ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARINDAN İZLENİMLER
Deprem bölgesinde arama-kurtarma ekipleri hemen çalışmaya başlayamadı. En kritik, en hayati dakikaların, saatlerin nasıl heder edildiğini, enkazdan canlı çıkarmanın ne demek olduğunu Hollanda ekibiyle bir hafta boyunca Antakya’da çalışmalara çevirmen olarak katılan Zeynep Alpar’dan dinliyoruz...
6 ŞUBAT VE 20 ŞUBAT DEPREMLERİ –ANTAKYA İZLENİMLERİ
Hatay’da yaşanan dehşeti, süren kâbusu 6 Şubat’ta Antakya-Defne’de, 20 Şubat’ta doğup büyüdüğü Odabaşı Köyü’nde depremzede olan Defne Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin başkanı Nesrin Burç Deli’den dinliyoruz.
6 ŞUBAT DEPREMİ –ROJAVA’DAN TANIKLIKLAR
6 Şubat depremi Suriye’yi de vurdu, ülke genelinde en az altı bin kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca, depreme rağmen Türkiye'nin Rojava'ya bombardımanı devam etti. Rojava’daki manzarayı “Kürdistan Kızılay’ı” Heyva Sor’un yetkilisi Haydar Roj ile bölgedeki gazeteciler Nehir Dicle ve Cudi Sipan’dan dinliyoruz.
6 ŞUBAT DEPREMİ –AFET İÇİN FEMİNİST DAYANIŞMA
Deprem bölgesinde kadınlar hâlâ en temel ihtiyaç maddelerine erişmekte zorlanıyor. Afet için Feminist Dayanışma kadınlara has ihtiyaçları ulaştırmak üzere Mor Tır’ları bölgeye doğru yola çıkardı, çadır kentlerde Kadın Çadırları’nı kurmaya başladı. Sorunların katmerlendiği 8 Mart öncesinde, Afet için Feminist Dayanışma üyelerini dinliyoruz…
6 ŞUBAT DEPREMİ –MARAŞ - PAZARCIK’TAN İZLENİMLER
6 Şubat’ta yaşanan 7,8 büyüklüğündeki ilk depremin merkez üssü, Maraş merkezine bir saat mesafedeki Pazarcık ilçesiydi. O gün neler yaşandı, aradan geçen bir ayda neler oldu? Depreme Töreler Köyü’nde yakalanan, Pazarcık’ta enkazda ve Kriz Koordinasyon Merkezi’nde çalışan Ali İper’i dinliyoruz.
6 ŞUBAT DEPREMİ –YENİ AFETLER İÇİN SEFERBERLİK
Şehir plancısı Tayfun Kahraman, Gezi Davası’nda tutsak alınmadan önce, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığını yürütüyordu. Bir kent suçuna karşı çıktığı için yargılandı ve yeni bir seferberlik planına dahil olması engellendi. Kahraman’ın Silivri Cezaevi 9 No’lu / A-47 adresinden gönderdiği mektubu dikkatlerinize sunuyoruz.
6 ŞUBAT DEPREMİ –SOSYAL HAKLAR DERNEĞİ
6 Şubat depremlerinin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen, barınma, sağlık ve eğitim gibi konulardaki sorunlar büyüyerek artıyor. Sosyal Haklar Derneği’nin İskenderun temsilcisi avukat Bülent Akbay 6 Şubat'tan bu yana yapılanları, yapılamayanları, deprem mağdurlarının hukuki sorunlarını, haklarını ve bundan sonra neler beklendiğini anlatıyor.
6 ŞUBAT DEPREMİ – YENİ TÜRKİYE FELAKETİ
6 Şubat’ta ikiz depremlerle başlayan felâket günbegün büyüyor. Felâket kapitalizminin bayraktarı “Yeni Türkiye” rejimi deprem bölgesinde art arda sosyal cinayetler işleyerek hükmünü icra ederken, hızla örülen dayanışma ağları canla başla hayatı yeniden var etmeye çabalıyor. 6 Şubat’tan beri yaşananların önümüze koyduğu manzaraya yakın plan…
6 ŞUBAT DEPREMİ –KAMU KURUMLARININ ÇÖKÜŞÜNÜN AÇIĞA ÇIKIŞI
6 Şubat depremleriyle birlikte, kamu kurumlarının kamusal işlevlerini terk ettiği, oligarşik bir çıkar ağının hizmetinde olduğu iyice alenileşti. Kamusalın ruhunu yeniden yaratmak artık hayati bir zorunluluk. Depremin ardından Samandağ’da gönüllü olarak çalışan araştırmacı Bülent Şık’ı dinliyoruz.
6 ŞUBAT DEPREMİ –NEHNA PLATFORMU’NUN 40. GÜN ANTAKYA ANMASI
Depremin yıktığı kentlerden biri de kadim Antakya’ydı. Ortadoğu’da, dünyada eşine az rastlanan bir kardeşlik atmosferi yok olma noktasına geldi. Antakyalı Rum Ortodoks gençlerin 2020’de kurduğu Nehna Platformu ölen canları için depremin 40. gününde İstanbul’da toplandı…
6 ŞUBAT DEPREMİ –SINIR TANIMAYAN PALYAÇOLAR VE SANATIN GÜCÜ
6 Şubat felâketini haber alır almaz “Bir şey yapmalıyız” diyerek harekete geçen tiyatrocular ve sahne sanatçıları, dayanışmaya uluslararası ağları da katmayı ihmal etmedi. Sınır Tanımayan Palyaçolar’la birlikte halen deprem bölgesinde olan, Fiziksel Tiyatro Araştırmaları grubundan Güray Dinçol’un izlenimlerini dinliyoruz.
6 ŞUBAT DEPREMİ –DEPREM SONRASI YENİDEN İNŞA FAALİYETLERİ
Yaşam alanlarına yığılan molozlar, yapılaşmaya açılan tarım alanları, “riskli alan” ilanları… Bu aceleciliğin nedeni, “yeni kentleşme”den iktidarın muradı ne? Bölge barajları üzerine çalışan Mardin Ekoloji Derneği üyesi Agit Özdemir’e kulak veriyoruz.
6 ŞUBAT DEPREMİ –DEPREMİN ARDINDAN HATAY’DA ÇOCUKLAR
Binlercesi ailesini kaybetti, başka şehirlere götürüldü. Devlet, bırakın psikolojik destek sağlamayı, beslenmelerini dahi temin edemedi. Oysa çocukların güvende hissetmeye, yas tutmaya ve iyileşmeye ihtiyacı var. Hatay’a bağlanıyor, “Her Yer Çocuk” üyesi psikolog Hatice Göz’ü dinliyoruz.
6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ALTINCI AYINDA BÖLGEDE DURUM
6 Şubat depremlerinden bu yana altı ay geçti. Bu altı ayda, başta sağlık ve barınma olmak üzere, birçok sorun katlanarak büyüdü. EMEP’in Hatay, Malatya, Adıyaman, Maraş ve Antep’i kapsayan, halk buluşmalarıyla, depremzedeleri dinleyerek hazırladığı “Altıncı Ay Deprem Bölgesi Raporu”na ve Antep milletvekili Sevda Karaca’ya bağlanıyoruz.
İMRE AZEM’İN HATAY BELGESELLERİ I: “HATAY: 17-24 NİSAN 2023”
Tüm katmanlarıyla yaralanmış bir şehir… Yerel halkın kendini ve şehrini onarma, kaybettiklerinin ve şehrinin yasını tutma ihtiyacı, hayranlık uyandıran bir aidiyet ve sahiplenme hissi… İmre Azem’in onlarca Hataylıyla görüşerek yaptığı “Hatay: 17-24 Nisan 2023” adlı filme bağlanıyoruz.
İMRE AZEM’İN HATAY BELGESELLERİ II: “HATAY: 1-11 EYLÜL 2023”
Belgeselci İmre Azem’in Hatay’ı anlamak ve anlatmak için yaptığı “Hatay: 17-24 Nisan 2023” filminin izlekleri derinleşip çeşitleniyor, aradan geçen zamanda olanları ve “olmayanları” fikritakip belgeseli “Hatay: 1-11 Eylül 2023”te gözler önüne seriyor. Hatay’a ve İmre Azem’in filmine bağlanıyoruz.
“REZERV ALAN” YASASININ EKONOMİ POLİTİĞİ
Korkunç bir yıkımı yaşadığımız 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde, yerel seçimlerin eşiğinde, eşi görülmemiş bir mülksüzleştirme yasası ciddi bir muhalefetle karşılaşmadan yürürlüğe girdi. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un ekonomi politiğini iklim ve enerji uzmanı Önder Algedik’ten dinliyoruz.
YILDÖNÜMÜNDE 6 ŞUBAT DEPREMLERİ –I: ADALET ARAYIŞI
6 Şubat 2023, saat 04:17. Dünyanın başımıza yıkıldığı ân. Çürütülmüş kurumlar eliyle davetiye çıkarılan felâketin yıldönümünde, 6 Şubat’ın çarpıcı sembollerinden biri olan İsias Oteli’nin izinde, geride bıraktığımız yılın muhasebesini ve verilen hukuk mücadelesini İsias’ta yakınlarını yitirenlerin avukatlarından Deniz Özbilgin’den dinliyoruz.
YILDÖNÜMÜNDE 6 ŞUBAT DEPREMLERİ –III: KADINLARIN ONULMAZ ÇİLESİ
Depremin ardından en büyük yük kadınların sırtına bindi. Barınma, yaşlı ve çocuk bakımı, sağlık, hijyen gibi temel sorunların yanı sıra, güvensiz, kalabalık çadır ve konteyner kentlerde erkek şiddetine, tacize, cinsel saldırılara maruz kaldılar. Sosyal hizmetler uzmanı Fatma Yanaray’ı dinliyoruz.
YILDÖNÜMÜNDE 6 ŞUBAT DEPREMLERİ –IV: ÇADIRDA VE KONTEYNERDE HAYAT
“Kira yardımıyla ev kiralamak imkânsız. Konteyner de çözüm değil. Konteynere üç-dört kişilik ailenin sığması imkânsız. Nasıl yaşayacak bu insanlar? Daha kaç yıl sürecek bu çile? İnsanların üzerine müthiş bir kasvet çökmüş durumda. İyi değiliz. Ne zaman, nasıl iyileşeceğiz?” Hatay-Defne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şefi Rahşan Atahan’ı dinliyoruz.
YILDÖNÜMÜNDE 6 ŞUBAT DEPREMLERİ –V: ÇOCUKLARIN TRAVMALARI VE EĞİTİM SORUNLARI
“Lise sınavlarına hazırlık sınıfları açtığımızda, ilkokul öğrencileri için de talep geldi. Eğitim alanımızda her gün ortalama 1200 öğrenci vardı...” 6-20 Şubat depremleriyle harabeye dönen Hatay-Samandağ’da çocuklara ve öğrencilere odaklanan çalışmalar yürüten eğitim gönüllülerinden Eda Dönmez’i dinliyoruz.
^